Borkóstolás az Öreg-tó Étteremben

A vendégek kb 1 óra alatt 6 féle bort kóstolnak meg. A borok Turay István, a pincészet tulajdonosa, mutatja be.

A borok megvásárolhatók, a kóstolást követő napon kerülnek kiszállításra az Öreg-tó Club Hotelbe.

ÁR: 3.300 Ft/ Fő

Bemutatkozás

A Turay család már több generáción keresztül művelt szőlőt, de az elmúlt viharos történelmi időnkben a szőlő és földbirtokok elkerültek a családtól. Pincénk és borházunk 2006 februárjában került a család tulajdonába.
 


A pincét eredetileg a kapucinus rend építette kb.  250 éve és kb. az 1920- s évek idején présházat. Az épület és a hozzátartozó 3000 m 2 szőlőterület 1948 – től magánszemély tulajdonába került. Az épület manzárd szobájában 4 db védőszenteket ábrázoló freskó látható, melyet még a kapucinus rend festetett. Egyházi személyek találkoztak itt és folytattak hitéletet.  A pince eredetileg föld pince volt, melynek nagy részét   a vásárlás után téglával kiboltoztunk. Egy része eredeti állapotában látható. Az épület alsó szintjéhez  tartozott egy kisebb  ( 2 szamaras ) istálló és a szőlő feldolgozásra alkalmas présház, amelyben ma is áll  az eredeti  prés. 2006 őszén új szőlőt telepítettünk, Irsai Olivér és Hárslevelű fajtát.
 
A szőlőművelését és a borászati munkákat Turay István  vezeti. A családi pincészet minden munkájából a feleség Turayné Székely Éva és gyermekeik Turay Kamill és Turay Sára is tevékenyen kiveszi a részét. A minőségi szőlőművelést és bor készítést a megalapozott tudás és az elhivatottság teszi lehetővé, ezt bizonyítják a már elért eredményeink.


Turay Borok

Turay Cserszegi Fűszeres, 2013.

 Ez a bor a nyári esték és a halételek bora. Színében, illatában és ízében egyaránt a legfőbb jellemzője a frissesség, üdeség.

Íz jegyeiben megkapjuk mindazt, amit az illatozás után várunk tőle: a fehér húsú gyümölcsöket, a zöldalmát, a zsenge tavaszi mezőt és a vágott virágokat.

Legszebb formáját 12 C°-on kortyolva mutatja meg, halételekhez kínálva.

Turay Olaszrizling, 2013.

 Színében halvány, szalmasárga. Illatában felfedezhetünk különböző minerális jegyeket, mint például az ázott föld, a vágott fű vagy éppen egy mező-illat eső után.

Íz jegyeiben a keserűmandula a domináns. Savaiban szép, közepes intenzitású és kellemes, amihez bizonyára hozzájárult a 4 hónapig tartó fahordós érlelés is. Hungaricum.

Legszebb formáját 12 C°-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 Turay Rozália, 2013.

 Sárgászöld színű, igencsak halvány megjelenésű bor. Illata egyértelműen citrusos, többnyire citrom, lime és grépfrút jegyek. Ízében intenzíven megmutatkoznak a csonthéjasok, az ízérzet lecsengése hosszú a szájban. Egy igazi különleges magyarfajta, az Olaszrizling és a Tramini szőlőfajták keresztezéséből keletkezett. Könnyed ételekhez és kötetlen beszélgetésekhez ajánljuk.

Legszebb formáját 12 C°-on kortyolva mutatja meg, leginkább könnyed ételekhez és kötetlen beszélgetésekhez ajánljuk.

 

Ez a weblap sütiket (cookie) használ. Amennyiben folytatja a weblap olvasását, ezzel hozzájárul a sütik használatához. Többet megtudhat róla itt   Elfogadom